vrijdag 22 februari 2008

The future is blu-ray

Analisten wereldwijd zijn het met elkaar eens: Sony’s PS3 zal flink stijgen in verkoop. Deze boost in verkoop zal niet te danken zijn aan een prijsverlaging van de lakzwarte spelconsole, niet aan een revolutionaire game, niet aan plotse golven van koopgekke Japanners. Neen, Sony heeft een veel grotere troef in huis. De opvolger van de dvd is bekend, blu-ray heeft hd-dvd verpletterd.

De PS3 bevat standaard een blu-rayspeler en trekt dus niet alleen gamers maar ook filmliefhebbers aan. Omdat het lange tijd niet duidelijk was welk van de twee schijfjes het laken naar zich toe zou gaan trekken, reageerde de consument afwachtend. Nu dit probleem van de baan is, kan het high definition-tijdperk eindelijk losbarsten.


Minder gelukkig met de uitkomst van deze strijd is Microsoft. Hun Xbox 360 ondersteunt standaard enkel dvd’s, maar al snel lag er een uitbreiding van tweehonderd euro in de rekken om hd-dvd’s via je Xbox 360 af te spelen. Iedereen die op Bill Gates’ marktinstinct vertrouwde komt nu bedrogen uit. De geruchtenmolen komt weer op gang nu ze in een hoekje gedreven zijn. Zo zou Microsoft in de nabije toekomst ook een bluray-uitbreiding voorzien voor de filmminnende Xbox 360-eigenaar.

De meeste filmmaatschappijen waren al op blu-ray overgeschakeld. Enkel Paramount en Universal weigerden het zinkende schip te verlaten. Door het stopzetten van hd-dvd zijn ook zij verplicht met blu-ray in zee te gaan. Het zal nog even duren voordat blu-ray de massa kan overtuigen, maar door het verdwijnen van hd-dvd is dit proces wel in een stroomversnelling geraakt.

Geen opmerkingen: