Jarenlang was EA (Electronic Arts) heer en meester van de game-industrie. Middelmatige games maken voor de massa is hun motto, en in twintig jaar tijd groeiden ze uit tot de machtigste ontwikkelaar. Kleinere studio's met een goed idee worden opgekocht, waarna ze steevast de opdracht krijgen de succesformule ieder jaar een nieuwe game te laten baren. Ieder jaar laat de massa zich weer om de tuin te leiden door telkens opnieuw hetzelfde, lichtjes aangepaste voetbal- of racespel. Ook in het uitbraken van een constante stortvloed aan filmgames zijn de ontwikkelaars van EA gespecialiseerd. Doordat deze spellen tegelijk met de film moeten uitkomen, is de kwaliteit meestal (lees: bijna altijd) van bedenkelijk niveau. Maar de verkoopcijfers zijn belangrijker dan de inhoud, toch?
Plots verdween EA's dominante marktpositie echter in het niets toen twee andere gamegiganten de handen in elkaar sloegen. Blizzard, een onderdeel van het Franse media- en telecomconcern Vivendi, en Activision werken voortaan samen onder de naam Activision Blizzard. Samen zouden ze een geschatte omzet van 3,8 miljard binnenrijven.
Maar EA bleef niet bij de pakken zitten. In een poging opnieuw de grootste te worden, boden ze begin deze week twee miljard dollar voor uitgeverij Take Two, bekend van de GTA-reeks. Zo zouden ze een omzet halen van vier miljard dollar, waarmee ze zich weer tot heerser kunnen kronen.
Maar Take Two laat niet met zich sollen en wil niet eens met EA rond de tafel gaan zitten. Topman Strauss Zelnick noemt het voorstel van EA een “opportunistische zet om mee te profiteren van het verwachte succes van Grand Theft Auto IV”. Ook de aangeboden twee miljard is voor Zelnick onaanvaardbaar. Het zal voor EA nog wel even duren voordat ze de opeenvolging van nederlagen verteerd heeft.
Maar ook bij het pasgeboren Activision Blizzard is het niet alleen positief nieuws wat de klok slaat. Een aantal aandeelhouders van Activision heeft het bedrijf aangeklaagd omdat ze vinden dat Activision niet het onderste uit de kan heeft gehaald bij de fusie met Vivendi. Het minderheidsbelang dat Activision gekregen heeft in het nieuwe geheel, is voor het groepje onacceptabel. Hoogstwaarschijnlijk veranderd er hierdoor inhoudelijk niets in het bedrijf, en zijn de beursspelers enkel uit op een fikse som geld. Maar geld is belangrijker dan de inhoud, toch?
vrijdag 29 februari 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Zelf ben ik geen fervent gamer om niet te zeggen dat het me geen fluit kan schelen, maar zelfs ik vind dit jammer.
EA heeft zeker wel goede games op zijn palmares staan. Dan denk ik aan FIFA '98. Het jammere bij dit bedrijf is dat het zijn financiƫle input verzilverd wil zijn.
Een gelijkaardig iets is al jaren gaande in de muziekindustrie. Degelijke bands worden bij een groot platenlabel ingelijft en moeten binnen een bepaalde termijn een album baren.
Ik vrees dat vervlakking niet te stoppen valt.
Groeten,
Wouter
Een reactie posten