vrijdag 1 februari 2008

Guns don't kill people, videogames do

Gamers wereldwijd mogen zich in de handen wrijven, want een van de meest geanticipeerde games van 2008 heeft eindelijk een releasedatum gekregen. Op 29 april wordt Grand Theft Auto IV op ons los gelaten. Boze advocaten en moordende fans krijgen we er gratis bij.

Hoewel de bekendmaking van de release bij miljoenen mensen alvast oprispingen van gamevreugde deed onstaan, kregen anderen een minder positief gevoel bij de komst van de nieuwe GTA. Zo zijn burgemeester Michael Bloomberg van New York en zijn politiecommissaris Richard Kelly niet te spreken over de setting van het spel. De game speelt zich af in de fictieve stad Liberty City, maar in de trailers bleek duidelijk waar de spelwereld op gebaseerd is. Onder meer Brooklyn Bridge, Times Square en het Empire State Building kunnen we binnenkort virtueel onveilig maken.

Het duurt nooit lang voordat beschuldigende vingers naar gewelddadige games zoals GTA wijzen. Het leggen van kromme oorzakelijke verbanden tussen het spelen van schietgrage videogames en het koelbloedig uitmoorden van een halve school lijkt voor sommige advocaten een hobby te worden. Lichtend voorbeeld van dat soort onruststokers is de Amerikaanse advocaat Jack Thompson. Al jaren voert hij met open vizier oorlog met Take Two, uitgever van onder andere de GTA-reeks.

Deze keer schoot de advocaat al in actie lang voordat de game in rekken ligt. In februari 2007, meer dan een jaar voor de release van het spel, schreef hij een brief naar Microsoft topman Bill Gates waarin hij dreigend predikte er alles aan te doen om de verkoop van GTA IV te boycotten. Van een advocaat mag toch wel enige intelligentie verwacht worden. Maar vreemd genoeg heeft de beste man Sony niet benaderd, terwijl de game toch ook echt op de PS3 zal verschijnen.


De makers van GTA staan bekend om de weinig politiek correcte manier waarop ze de maatschappij op de korrel nemen. Inkoppertje voor deel vier is natuurlijk advocaat Jack Thompson. In de eerste missie moet het hoofdpersonage een advocaat uitschakelen die videogames haat. Net voordat de advocaat het fatale schot incasseert, schreeuwt hij nog: "Guns don't kill people, videogames do ". Meneer Thompson voelt zich in zijn kruis getast en heeft voor de zoveelste keer klacht ingediend. Hij eist dat ofwel de missie geschrapt wordt, ofwel alle exemplaren bij de release uit de rekken gehaald moeten worden.

Persoonlijk vind ik dat de heer Thompson een beetje overdrijft in zijn stelling dat gamen agressief maakt. De strafpleiter ziet in iedere gamer een potentiƫle moordenaar. Maar als hij er in slaagt de game uit de winkels te weren, zal ik met het grootste plezier zijn stelling op hem toepassen.

Geen opmerkingen: