Hoewel de bekendmaking van de release bij miljoenen mensen alvast oprispingen van gamevreugde deed onstaan, kregen anderen een minder positief gevoel bij de komst van de nieuwe GTA. Zo zijn burgemeester Michael Bloomberg van New York en zijn politiecommissaris Richard Kelly niet te spreken over de setting van het spel. De game speelt zich af in de fictieve stad Liberty City, maar in de trailers bleek duidelijk waar de spelwereld op gebaseerd is. Onder meer Brooklyn Bridge, Times Square en het Empire State Building kunnen we binnenkort virtueel onveilig maken.
Het duurt nooit lang voordat beschuldigende vingers naar gewelddadige games zoals GTA wijzen. Het leggen van kromme oorzakelijke verbanden tussen het spelen van schietgrage videogames en het koelbloedig uitmoorden van een halve school lijkt voor sommige advocaten een hobby te worden. Lichtend voorbeeld van dat soort onruststokers is de Amerikaanse advocaat Jack Thompson. Al jaren voert hij met open vizier oorlog met Take Two, uitgever van onder andere de GTA-reeks.

De makers van GTA staan bekend om de weinig politiek correcte manier waarop ze de maatschappij op de korrel nemen. Inkoppertje voor deel vier is natuurlijk advocaat Jack Thompson. In de eerste missie moet het hoofdpersonage een advocaat uitschakelen die videogames haat. Net voordat de advocaat het fatale schot incasseert, schreeuwt hij nog: "Guns don't kill people, videogames do ". Meneer Thompson voelt zich in zijn kruis getast en heeft voor de zoveelste keer klacht ingediend. Hij eist dat ofwel de missie geschrapt wordt, ofwel alle exemplaren bij de release uit de rekken gehaald moeten worden.
Persoonlijk vind ik dat de heer Thompson een beetje overdrijft in zijn stelling dat gamen agressief maakt. De strafpleiter ziet in iedere gamer een potentiële moordenaar. Maar als hij er in slaagt de game uit de winkels te weren, zal ik met het grootste plezier zijn stelling op hem toepassen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten